Triggerpoint

Bij “Tijd voor Spieren” is triggerpointbehandeling  al meerdere jaren een onderdeel  van massage-therapie.

Myofasciale Triggerpoints zijn kleine knoopjes of verdikkingen in de spier en in het omhulsel van de spier  “de fascie”. Een triggerpoint ook wel afgekort aangeduid als MFTrP , zorgt voor een bewegingsbeperking van de spier en heeft als kenmerk dat er bij druk op dit punt er een uitstralende pijn wordt ervaren op een andere plek in het lichaam.

Triggerpoints werden voor het eerst gedocumenteerd door Amerikaanse artsen Dr. Simonns en Dr. Travell. Zij ontdekten een vast patroon van Triggerpoints en de bijbehorende uitstralende pijn.  Zij konden vaak de klachten verhelpen door druk en temperatuursverhoging. De techniek van de behandeling is pas de laatste jaren in Nederland meer bekend geworden, en ondervond onlangs een positieve ondersteuning door het proefschrift van de heer Carel Bron met een onderzoek naar Triggerpoints bij schouderklachten. Hij constateerde dat de meerderheid van de onderzochte schouderoperaties onnodig waren en de klachten eigenlijk te wijten waren aan MFTrP’s. Het volledige artikel kunt u lezen via deze link  http://repository.ubn.ru.nl/bitstream/2066/85865/1/85865.pdf

Het ontstaan van MFTrP’s is niet 100% zeker, maar overbelasting, statische belasting en herhalingsbewegingen hebben een grote invloed op het ontstaan en in stand houden van Triggerpoints en de klachten daarbij. Een voorbeeld hiervan zijn klachten aan de armen, nek en schouders door te veel en te lang computerwerk.  Ook trauma’s verhogen de kans op Triggerpoints. Meest voorkomende klachten zoals last van de schouders, pijn in de kuiten bij hardlopen. Ook hoofdpijnklachten, die altijd op dezelfde plek voorkomen, bijvoorbeeld de zijkant en achter het oog, zijn vaak te herleiden naar MFTrP’s .

triggerpoints in de mm sterno-cleidomastoïdius kan zorgen voor hoofdpijn ( roodgemerkte gebieden)

triggerpoints in de mm sterno-cleidomastoïdius kan zorgen voor hoofdpijn ( roodgemerkte gebieden)

Bij het functieonderzoek zullen eventuele Triggerpoints zeker aan het licht komen. Triggerpoints worden behandeld door lichte druk te geven in een bepaalde richting. Er zal een pijnreactie ontstaan, die  geleidelijk wegebt. Vaak na 3 behandelingen en de bijbehorende zelf-behandeling zal er al verbetering te bemerken zijn

Triggerpoints kunnen ook behandeld worden door middel van dry-needling techniek zoals bij Fysiotherapiepraktijk van Houwer en Ruijs.

Https://www.fysiotherapiehouwerenruijs.nl

Een combinatie van triggerpointbehandeling, ontspanningsmassage en rekoefeningen hebben tastbare positieve resultaten gegeven voor cliënten, die diverse andere therapieën gevolgd hebben. Wanneer er bij u ook onverklaarbare uitstralende pijn aanwezig is, dan is het zeker verstandig om  op Triggerpoints te laten onderzoeken!