Sportmassage

tijdvoorspieren-sport-massage-small-1 Een sportmassage gaat verder dan alleen een been, arm of rug masseren. Sportmassage helpt bij het ontspannen, activeren, prikkelen en versterken van de juiste spieren. Er wordt aandacht gegeven aan het gehele lichaam en het gaat verder dan slechts symptoombestrijding. Door met sportmassage aandacht te geven aan je spieren, kunnen gewrichten weer op een juiste wijze worden belast. Een sportmasseur helpt een ieder, die zich bewust is van zijn lichaam, bij de dagelijkse (sport)bewegingen en heeft een verzorgende rol op het moment wanneer het lichaam zelf minder functioneert door stress, vermoeidheid, onjuiste houding of verkeerde bewegingspatronen. De sportmasseur maakt gebruik van verschillende technieken met als doel om spierknopen, triggerpoints of verhardingen te laten verdwijnen. Hierdoor kan de
gezonde spier weer optimaal functioneren en/of het herstel van het bewegingsapparaat versnellen.

tijdvoorspieren-sport-massage-small-2Mogelijke behandelingen
De sportmasseur biedt verschillende behandelingen voor verschillende doelgroepen. Denk hierbij aan behandelingen voor het wedstrijdfit worden na een blessure of revalidatie, een complete ontspanningsmassage waaronder hotstones tot aan behandelingen bij de eerste signalen zoals startpijn en ochtendstijfheid van spieren.

Werkgerelateerde klachten.
Door langdurig dezelfde werkhouding aan te nemen ontstaan er klachten aan de spieren. Het masseren van verkorte spieren in combinatie met versterkende oefeningen van verslapte spieren zal verlichting geven bij:

  • Nekklachten
  • Schouderklachten
  • Rugklachten

Revalidatie
Nadat er een blessure is opgetreden, zoals een zweepslag of een andere spierscheuring en EHBSO ( eerste hulp bij sport ongevallen) heeft plaatsgevonden, moet de schade in het lichaam herstellen. Het omliggende bindweefsel wordt gebruikt om de spierscheuring te verhelpen. De sportmasseur helpt hierbij om te zorgen dat de nieuwe vezels hun taak zo goed mogelijk kunnen doen. rekoefeningen, balans en krachtoefeningen helpen hierbij om het herstel verder te bevorderen. Dit kan pas na 2 tot 3 weken vaak ter beoordeling van arts of fysiotherapeut. Ook na het verzwikken van een enkel is het nodig om weer gerichte oefeningen te doen om het gewricht weer optimaal te laten functioneren Sporters worden weer wedstrijdfit m.b.v. een hersteltrainingsprogramma.