Bandage

tijdvoorspieren-bandage-small-1Tape en bandages geven steun aan het bewegingsapparaat. Klassieke tapes worden gebruikt als preventie bij sport, hierbij is de enkel het meest voorkomend bij springsporten zoals volleybal en basketbal. Ook bij ondersteuning van de ligamenten en huidbescherming (blaarpreventie) wordt er gebruik gemaakt van de bekende witte sporttape.

Een goede tape zorgt ervoor dat een beweging beperkt blijft in een gewenste richting. Een enkel bijvoorbeeld mag niet naar binnen klappen om letsel te voorkomen dan wel het herstelproces te ondersteunen. Een correct aangelegde tape zal dit doen en de sportverzorger zal deze functie testen.

tijdvoorspieren-bandage-small-2

Functies
Een goed aangelegde (tape)bandage heeft een van de volgende functies…

  • Stabiliteit: Vooral bij de vinger-, pols- en enkel- gewricht kan een (tape)bandage met sporttape de passieve stabiliteit vergroten en daardoor sporten weer mogelijk maken. Bij alle andere gewrichten is deze functie minder door enerzijds het grote aantal bewegingsmogelijkheden van de betreffende gewrichten, anderzijds de verschuifbaarheid van de huid ter plaatse.
  • Ondersteuning: Spieren werken samen in spiergroepen zoals de hamstrings. Een bandage van een brede kleefpleister kan helpen bij de sportbeoefening tijdens de herstelfase of bij beginnende irritatie. De sportverzorger zal altijd functieonderzoek moeten doen om te bepalen of dit verantwoord is.

In het algemeen: beter niet getapet, dan slecht getapet.

tijdvoorspieren-bandage-small-3

  • Protocol:  Voor enkels wordt er gewerkt volgens de Ottawa-rules.

Kinesiotaping/ Curetaping /Medical Taping
De steeds bekender wordende gekleurde tape heeft een bijzonder goede werking op het lichaam. Het helpt bij pijnklachten, bloeduitstortingen en ondersteuning van spieren door ze meer of minder voorspanning te geven. Ook de stabiliteit van gewrichten wordt bevorderd met behoud van de natuurlijke beweging. Bij bepaalde sporten is het onmogelijk om een beweging te beperken en toch actief te zijn. Denk bijvoorbeeld aan schouderklachten. Kinesio-taping geeft extra prikkels via de huid aan de spieren. Het geeft bewegingsruimte en ondersteuning aan pezen en spieren. Volleyballers ter ondersteuning van een enkel of jumpers knee ; hardlopers met een achillespees probleem of hamstrings; tennissers honkballers enz. zijn gebaat bij de ondersteuning voor schouder en elleboog van deze elastische tape. Ook bij het behandelen van kneuzingen, vochtophoping, littekenweefsel maar ook bij hooikoorts kan deze tape ondersteuning geven.

Werking
De tape is in 3 richtingen rekbaar en net zo dik als de huid. De rekbaarheid is net zo groot als de huid en kan op rek op de huid geplakt worden. Door deze rek wordt de huid als het ware opgetild en vereenvoudigd hiermee de afvoer van afvalstoffen van de aangedane plek. Het verlicht de pijn en kan helpen bij het soepel houden na bijvoorbeeld een bloeduitstorting.

De tape kan tot ca 6 a 7 dagen blijven zitten, geeft zelden irritatie en door de luchtdoorlatendheid kan de huid blijven ademen.

Vraag naar de mogelijkheden voor u en maak een afspraak!